Jégkár Németországban: Milyen drága lehet, és ki fizet?

Így lesz jól védett a viharkárokkal szemben: Olvassa el itt, mit kell tudnia a járművezetőknek a jégeső okozta károkról, a javításról, a költségekről és a biztosítási védelemről

Heves viharok, heves esőzések és jégesők – ahol a természeti erők lesújtanak, ott óriási károkat okozhatnak. Aki nem viszi fedél alá időben a járművét, mielőtt a közelgő jégeső lezúdul, az időnként megúszhatja “csak” a karosszéria behorpadásaival. De nem ritkák az összetört szélvédők vagy a parkoló autókra hulló fatörzsek vagy ágak sem. Aki nem védi magát a jégeső okozta károk pénzügyi következményeitől, annak a javítást saját zsebből kell kifizetnie – és ez bizonyos esetekben költséges lehet. Itt most olvashat az autó jégeső miatti károsodásáról és arról, hogy miként óvja meg autóját és pénztárcáját.

Májustól augusztusig van a jégeső által okozott károk főszezonja

Emlékezzünk 2013 nyarára. A Manni és Norbert nevű viharok június 18. és 20. között, az Andreas július 27. és 28. között, az Ernst pedig augusztus 6-án okozott hatalmas károkat, különösen a rekordokat döntögető jégesők miatt. Csak a gépjárművek esetében körülbelül 1 milliárd eurót tett ki a kár nagysága.

2018-ban a Wilma névre hallgató jégesős vihar mintegy 25 000 casco-káresetet okozott a járművekben május 29. és június 1. között, összesen 50 millió euró értékben. Mindössze néhány nappal később, június 11-én tombolt a még pusztítóbb Yvonne. Ez mintegy 100 millió eurós casco-kárt okozott. Átlagosan 3400 eurós kár keletkezett az érintett járművekben.

Ez csak két példaév a Német Biztosítók Szövetségének (Gesamtverband der Deutschen Versicherungswirtschaft e. V. – GDV) éves természeti veszély-jelentéseiből, amelyek megmutatják: Az autóbiztosítók számára a legnagyobb veszteséggel járó szezon főként májustól augusztusig tart – természetesen a kivételek erősítik a szabályt.

Ilyen károkat okozhat a jégeső a járművön

Bár a jégeső különösen a nyári zivatarok idején gyakori, a jégeső az őszi és téli hónapokban sem ritka. Nem számít, milyen évszak van, a jégeső csúnya horpadásokat hagyhat a járműveken 1-2 cm-es méretben.

Nem csak a nagy felületű karosszéria-elemeket, például a tetőt, a motorháztetőt vagy a csomagtartó tetejét károsíthatja a jégeső. A nyári üdülés során fedél nélkül hagyott lakókocsi lényegesen nagyobb támadási felületet kínál. Az olyan részek is megsérülhetnek, mint például a szellőzőrácsok.

Különös figyelmet igényelnek az üveges részeken jégeső által okozott sérülések. Még a szélvédőbe vagy a hátsó ablakba történő apróbb becsapódások is komoly repedéseket okozhatnak. Üvegsérülés esetén fennállhat a késedelem veszélye. Ezért érdemes résen lenni: Javíttasa ki a szervízben a lehető leghamarabb!

Jégeső-kár: Szervízbe vigye vagy saját maga próbálja kijavítani?

Természetesen van lehetőség arra, hogy kijavítsa a jégeső által okozott enyhe horpadásokat. A szaküzletekben különböző “csináld magad” készletek kaphatóak, amelyeket saját magad is használhatsz. Ez azonban némi kockázattal jár.

Nem mindenki tapasztalt “barkácsoló”, és ezért lehet, hogy nem rendelkezik a szükséges szakértelemmel a szerszámok biztonsága és kezelése tekintetében. A saját kézzel történő javításhoz csak az fogjon neki, akinek régebbi autója van, és így a festéken lévő kis szépségfoltok nem játszanak jelentős szerepet.

Másrészt az új fényezést igénylő károsodást, valamint a fent említett üvegsérülést jobb, ha a szervízben dolgozó szakértőkre bízzuk.

Érdemes tudni:

Ellenőrizze gépjármű-biztosítási szerződését, amely előírhatja, hogy a javítást hol kell elvégeztetni (Werkstattbindung). Ha ez fennáll, akkor a biztosító mondja meg, hova vigye járművét. Ha nem, akkor szabadon választhat műhelyt. Az úgynevezett festékkár-mentes javításra (lackschadenfreie Instandsetzung) szakosodott műhelyek igénybevétele ajánlott. Sok horpadást speciális technológiával lehet újból helyére „kalapálni”, anélkül hogy e károsítaná a fényezést. Ha a jármű sérülését fényezés és simítás nélkül távolítják el, elkerülheti az értékcsökkenést.

Így válhat drágává a jégeső

A javítás ára több száz euró és több is lehet, a jégeső mértékétől függően. Például az Online-Dellen.com weboldal segítséget nyújt a jégeső okozta károk helyreállításának hozzávetőlegesen várható költségeinek kiszámításában.

Ebben az online kalkulátorban meg lehet adni különböző paramétereket, például a horpadás mennyiségét és méretét, az érintett alkatrészeket illetve a fém típusát, hogy ennek alapján meg lehessen határozni a javítási költségeket.

Egy rövid példa:

Amennyiben a tetőn és a motorháztetőn egyenként 30 horpadás van, melyek mindegyike 20 mm-es, akkor a költség nettó 480 euró. Amennyiben a horpadások 30 mm méretűek, a nettó ár 640 euróra nő. Minél több sérült alkatrészt vagy horpadást ad hozzá, annál magasabb az ár.

Aki nem akarja vagy nem tudja kifizetni ezeket a költségeket a saját zsebéből, annak azt tanácsoljuk, hogy legalább egy részleges casco-t kössön. Ennek fedezete például a természeti erők által a saját járművön okozott természeti károk esetében használható.

Mi a teendő a jármű jégeső okozta károsodása után?

Először is: Jól dönt, aki gépjármű-biztosítása megkötésekor a jogszabályban előírt gépjármű-felelősségbiztosításon túl kiterjesztett biztosítási védelmet választ.

Egy részleges casco fedezi többek között a jégesőt vagy a viharok által okozott károsodást. Ez kiterjed a jégeső miatti üvegkárokra is. A teljes casco esetében a részleges casco szolgáltatásai is járnak. Káresemény esetén a megállapított költségeket az esetlegesen megállapított önrész levonásával fizetik ki.

Azoknak a biztosítottaknak, akik csak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkeznek, saját zsebből kell megfizetniük a javítási költségeket.

Akinek casco-ja van, arra a következők vonatkoznak jégeső-kár esetén: ne vesztegessenek sok időt, és az a legjobb, ha a kárt még ugyanazon a napon dokumentálják a biztosító társaság felé történő kárbejelentéshez. Vagyis vegye kézbe okostelefonját és készítsen fényképet az összes károsodásról, amint elvonult a vihar. Ily módon a gépjármű-biztosító a kárbejelentést helyileg és időbelileg is hozzá tudja rendelni a viharhoz.

A kár telefonon is bejelenthető a biztosítónak. A legtöbb biztosító 24 órás forródrótot kínál. Sok szolgáltató azonban lehetőséget ad arra is, hogy a kárt online jelentse a honlapon keresztül. Általában a biztosító ezután szakértőt bíz meg a járműben okozott kár összegének meghatározására. Amint megvan a szakértői vélemény, már indulhat is a műhelybe!

További kérdések esetén szívesen segítünk:

Kevin Ressler

biztosítási szakértő

Otto-Hahn-Str. 21
85435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü