A gépjármű biztosítás ellenőrzése minden évben elvégzendő feladat. Következzen egy áttekintés a fontosabb alkotóelemekről.

A gépjármű biztosítások kategóriájában megkülönböztetjük a kötelező felelősség-, casco és egyéb biztosításokat, amelyek autóval vagy motorkerékpárral kapcsolatosak. A kötelező felelősségbiztosítás a törvény által előírt biztosítás, tehát a felmutatása nélkül nem engedélyeztethető a gépjármű. A casco és más biztosítások szabadon választhatók.

Gépjármű felelősségbiztosítás: Amennyiben gépjárművével baleseti károkat okozott, a felelősségbiztosítás felmenti a kártérítési követelések teljesítése alól. A törvény 7.500.000 euró fedezeti összeget ír elő személyi, és 1.120.000 eurót anyagi károkra. Ahhoz, hogy nagyobb károk elszenvedése esetén ne érje meglepetés, ajánlott a legnagyobb összegű biztosítási szerződést megkötnie, amely általában 100.000.000 euró anyagi káronként.

Részleges casco biztosítás: Alapvetően a részleges casco biztosítás akkor jön számításba, ha a jármű nyolc évnél fiatalabb, újrabeszerzési értéket állapítanak meg, lízingelve van vagy kölcsönből fizetik.

A részleges casco biztosítás a következő tényezők által okozott károkra nyújt fedezetet:

Teljes körű casco biztosítás: A teljes körű casco biztosítás kiegészíti a részleges casco biztosítás szolgáltatásait, ezen kívül védelmet nyújt az autót a saját maga által okozott baleset során ért károk, a balesetet okozó személy elmenekülése vagy egy harmadik fél erőszakos és rosszindulatú károkozása (vandalizmus) esetén. A teljes körű casco biztosítás a gépjármű értékének megfelelően az engedélyezés utáni első három vagy négy évben jöhet számításba, vagy ha annak újrabeszerzési értéke túl magas, illetve ha lízingeli vagy kölcsönből fizeti. Több éves kármentesség esetén a teljes körű casco biztosítás a megengedett kármentességi árengedmény mellett olcsóbb, mint a részleges casco biztosítás.

A gépjármű biztosítás járulékai függnek a járműtípustól, a kármentességi árengedménytől, az éves menetteljesítménytől, a használói körtől, illetve a területi és típus osztálytól. Figyeljen arra, hogy a szerződésben megállapítottak változásáról mindig tájékoztassa a biztosítóját. Különben elesik a kedvezményektől vagy megfelelő szerződésben foglalt büntetés fenyegeti. A kármentességi árkedvezmény esetében bizonyos feltételek olcsóbb besoroláshoz vezethetnek, ha már kötött biztosítást az autójára, legalább három éve van jogosítványa, vagy ha a kármentességi kedvezményt valaki olyantól át tudja venni, akinek már nincs szüksége a járművére.

További javaslatok:

A személyes gépjármű biztosítási járulékait itt számíthatja ki:

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü