Ezek a jogaid használt autó vásárlásakor Németországban.

A legfontosabbak röviden

Így járj el!

Az új autó igazi alkalmi vétel volt. De az első 80 kilométer után megáll a használtan vett autó: Elszakadt a vezérműszíj. A sofőr szerencsés, hogy a motor nem szenvedett nagyobb károsodást, de a javítás épp elég drága. Ez csupán pech, vagy legalább követelheti a költségek kifizetését az eladótól?

Egy konkrét esetben a Gerai Másodfokú Bíróság a vevő javára döntött: Noha a vezérműszíjról és egy kopóalkatrészről volt szó, illetve a vevő nem tudta bizonyítani a hibát, az eladónak 4.200 euró értékben kellett kártérítést fizetnie. A kereskedő további felvilágosítás nélkül jelezte a listáján, hogy a vezérműszíj rendben van, ezzel a bíróság szerint megszegte felvilágosítási kötelességét (ítélet: 2009. október 28., Ügyiratszám Az.: 1 S 428/08).

Nem minden vevőnek van ennyi szerencséje a szerencsétlenségben! Még fontosabb, hogy egy használt autó vásárlásakor nagyon figyelmes légy és ismerd a jogaidat vevőként!

1

Mire ügyelj magánúton való használt autó vásárlásakor?

Ha egy magánszemélytől veszel kocsit, akkor az eladó legtöbbször egy sztenderd adásvételi szerződést rak eléd aláírásra, amelyben megtalálod a következő mondatot: „A vásárlást követően mindennemű garancia vállalása kizárva”.

A garancia kizárása két magánember szerződésében megengedett. Az eladó magánszemély ezzel nem felel a hibákért. Csak akkor kell utólag kijavítani azt vagy kártérítést fizetnie, ha garanciát vállalt. Ez egy járulékos, önkéntes szolgáltatás. Ez nem szokatlan, de szóba kell hoznod az eladónál a tárgyalások során.

Akkor is, ha az eladó kizárta a szerződésből a felelősségvállalás lehetőségét, felel azért, ha később kiderül, hogy tudatosan valótlan adatokat adott meg vagy elhallgatott valamit.

Példa: Ha az eladó előtt ismert annak ténye, hogy balesetes autót kínál eladásra, akkor erről téged vevőként tájékoztatnia kell! Ha ezt a körülményt elhallgatja, akkor a garanciavállalási kitétel semmis. Akkor érvényesítheted jogaidat, amennyiben egy hiba már az átadáskor fennállt, illetve az átadást követő 24 hónapon belül merül fel.  Ilyen esetben jogi úton meg is támadhatod a szerződést a kocsi visszavételére és a vételár visszakövetelésére.

Mire ügyelj kereskedőtől való használt autó vásárlásakor?

Egy hivatásos kereskedő ezzel szemben nem zárhatja ki a felhasználókat a vevőket megillető jogok érvényesítéséből. Felelősségvállalási idejét használt autók esetében azonban egy évre rövidítheti le. Ebből az eladók minden esetben rendszert csinálnak. A felhasználóval szemben a kereskedőnek felelnie kell a hibákért, amelyek a jármű átadásakor már fennálltak, de egyik fél sem vette őket észre.  A kereskedőnek ilyenkor általában saját költségén kell megjavíttatnia a kocsit.

Egy vállalat nem zárhatja ki a felelősségvállalást

Ha egy gépjármű-biztosításokkal is foglalkozó vállalat céges autókat értékesít magánszemélyeknek, akkor a hibákért az autókereskedőkhöz hasonlóan felelősséget kell vállalnia.  Ez abban az esetben is igaz, ha a vállalat a magánúton való eladáshoz hasonlóan mindennemű felelősségvállalást kizárt.  Erről a Szövetségi Bíróság (BGH) döntött (2011. július 13-i ítéletében, Az. VIII ZR 215/10).

3

Mikor beszélünk tényleges hibáról és mikor elhasználódásról?

Nem minden járműbeli kár esik a törvényi felelősség alá. Egy használt autó esetében a vevőnek el kell fogadnia a hétköznapi használatból eredő nyomokat, hiszen ezek nem tartoznak a hibák tárgykörébe (BGH 2005. november 23-i döntése, Az. VIII ZR 43/05).

Hétköznapi elhasználódásról főleg akkor beszélhetünk, ha a jármű egyes alkatrészei nagyobb kopásnak vannak kitéve a jármű egészénél és azok bizonyos időközönként felújítandók. Ez igaz mondjuk a fékbetétekre és féktárcsákra, kerekekre, akkumulátorra, vezérműszíjra, ékszíjra és kipufogóra.  Az ADAC által összeállított listában példákat találhatsz rá, hogy milyen károkat ítéltek meg a bíróságok hibaként, illetve melyeket csupán elhasználódásként.

Egy „valódi” hiba akkor áll fenn, ha az autó nem felel meg annak, amiben a vevő és eladó megegyezett, mint mondjuk az eredeti festés vagy a balesetmentesség.  Ha egy jármű már nem alkalmas az utcai forgalomban történő részvételre, akkor az eladónak felelősséget kell érte vállalnia (német PTK 434. § -a). Ez akkor is érvényes, ha olyan hibák állnak fenn, melyekre a vevőnek hasonló korú és óraállású járműveknél nem kell számítania.

Balesetmentesség – egy használt autó vevője elvárhatja, hogy a kocsi nem szenvedett olyan balesetet, amely elhanyagolható károknál többet eredményezett (BGH 2007. október 10-ei döntése, Az. VIII ZR 330/06). Az elhanyagolható károk teljesen jelentéktelen, külső festésbeli sérülések.

Az új TÜV-tanúsítvány megléte ellenére hiányzó közlekedésbiztonság – Amennyiben egy használt autót az adásvételi szerződés keltekor kiállított TÜV-tanúsítvánnyal adnak el, akkor hiányosság áll fenn, amennyiben a jármű nem biztonságos és masszív rozsdásodás miatt nem kaphatott volna TÜV-tanúsítványt (BGH 2015. április 15-i döntése, Az. VIII ZR 80/14).

Gyári garancia hiánya – egy eladó egy használt autót kínált eladásra egy internetes felületen és azt egy még érvényes gyári garanciával hirdette. Később kiderült, hogy ez valójában érvénytelen. Ez a Szövetségi Bíróság olvasatában egy hiányosság, hiszen a gyári garancia általában gazdasági szempontból nagyon fontos a vevő számára. A vevő visszaléphet a szerződéstől (BGH 2016. június 15-i ítélete, Az. VIII ZR 134/15).

Hamis óraállás – ha az óraállás nem felel meg a ténylegesen futott kilométereknek, akkor ez egy hiba lehet, amennyiben az eladó jótállt az óraállásért. A vásárló visszaviheti az autót és visszakapja a vételárat (Oldenburgi Tartományi Legfelsőbb Bíróság 2017. május 18-i ítélete, Az. 1 U 65/16).

Gyári hiba – gyári hibákért az eladó akkor felel, ha egy használt autóról van szó. A bíróság kártérítésre ítélt egy ötéves terepjárót értékesítő autókereskedőt, aki ezt használt autóként adta el.  Az autó hengerfejében később egy törést fedeztek fel, melynek következtében túlmelegedett a motor (Türingiai Tartományi Legfelsőbb Bíróság 2006. január 19-i ítélete, Az. 1 U 846/04).

Utólagos (át)festés – az utólagos (át)festés nem hiba, amennyiben az szakszerűen történt (BGH 2009. május 20-i döntése, Az. VIII ZR 191/07). Másképp néz ki azonban a helyzet, ha a felek megállapodtak abban, hogy a kocsi festése eredeti.

Használatból eredő kellemetlenségek – egy magasabb árkategóriába tartozó használt autó esetében, amely még egy éve sincs a forgalomban, illetve 1.000 kilométernél kevesebbet futott, egy átlag vevő elvárhatja, hogy ebben ne lépjenek fel abnormális – égett gumihoz hasonló – szagok (Saarbrückeni Tartományi Legfelsőbb Bíróság 2012. október 10-i ítélete, Az. 1 U 475/11 141).

Hosszú állási idő az első forgalomba helyezést megelőzően – nem áll fenn a hiba lehetősége, amennyiben a használt autót állni hagyták az első forgalomba helyezést megelőzően egy évnél hosszabb ideig (BGH 2016. június 29-i ítélete Az. VIII ZR 191/15).

Beragadó kuplung – ha a kuplung beragad, az nem csupán egyszerű kényelmi hiány, hanem egy biztonsági szempontból releváns hiányosság.  A balesetveszély ugyanis jelentősen megnő, amikor a sofőr figyelmét eltereli a beragadó kuplung (BGH  2016. Október 26-i ítélete, Az. VIII ZR 240/15).

Eltömődött részecskeszűrő – ha a szűrő túlzott eltömődésért technikai meghibásodás a felelős, akkor a vevő visszaléphet a szerződéstől, amennyiben a kereskedő utólagos javítása sem használt (Hammi Tartományi Legfelsőbb Bíróság 2017. május 11-i ítélete, Az. 28 U 89/16). A bíróság ebben az esetben a vizsgálatot végző hatósággal ellentétben nem elhasználódást, hanem hibát állapított meg.

A közlekedési jogvédelem segítséget nyújt az autóvásárlásnál is

Egy jó közlekedési jogvédelmi biztosítás nemcsak a baleseteknél segít, hanem az autóvásárlási vitáknál is. Ha kellemetlenségek merülnek fel, akkor ezzel vevőként érvényesítheted jogaidat anélkül, hogy ettől elijesztenének téged a jogi eljárás költségei.

Itt egyszerűen köthetsz egyet online magyar nyelven 

4

Kinek kell a hibát bizonyítania?

Ha vita keletkezik arról, hogy a kocsi már hibás volt az átadáskor vagy a hiba csak ezután keletkezett a nem szakszerű használat miatt, akkor az a döntő kérdés, hogy kinek mit kell bizonyítania? Erre a következő szabályozás érvényes:

Amennyiben a hiba a vásárlást követő hat hónapban jelentkezik, akkor a vevő részéről felmerülhet annak gyanúja, hogy a hiba már a jármű átadásakor is fennállt (német PTK 476. §-a). Ez azokra az esetekre is érvényes, amikor a hibát elméletileg eredményezheti a vevő vezetési stílusa is (BGH 2007. július 18-i döntése, Az. VIII ZR 259/06

Tovabbi Információ

Kevin Ressler
biztosítási szakértő

Otto-Hahn-Str. 21
85435 Erding
Germany

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225

eMail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü