Elbocsátották – micsoda sokk! Az elbocsátás sosem kellemes. A szakmai elbocsátás az ember anyagi egzisztenciáját fenyegeti, így szörnyen kínos. Egy folt az önéletrajzon. Káin jele minden új álláspályázaton. Még akkor is, ha az érzelmek elszabadulnak, ha dühös, kétségbeesett vagy szomorú: Az elbocsátás utáni első lépések a legfontosabbak. Megmutatjuk, hogyan reagáljon helyesen, és tippeket adunk, hogyan hozhatja ki a legtöbbet a helyzetből – még akkor is, ha elvesztette munkáját…

Követelmények: Mikor lehet elbocsátani valakit?

A legtöbb ember számára a munkája nagyon fontos az életében. Elveszíteni, esetleg anélkül, hogy előre látta volna, sokkoló. Érthető módon. Azonban nem szabad most egyszerűen feladni. Mindenekelőtt ellenőrizze, hogy pontosan miért bocsátották el. A munkaügyi bíróságok rendszeresen szigorú feltételekhez kötik a munkáltatói elbocsátást. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, az elbocsátás megtámadható, ha nem is teljesen érvénytelen.

A jogászok akár tíz változatot is megkülönböztetnek a munkaszerződés felmondásakor. A leggyakoribb elbocsátási okok a következők:

Szabályos elbocsátás

(A törvényes felmondási határidők betartásával történő, határidőre történő felmondás)

Rendkívüli elbocsátás

(Felülbírálja és lerövidíti az alkalmazandó felmondási határidőket, ha nyomós ok áll fenn)

Ezen túlmenően a felmondásnak vannak más speciális formái is, amelyek meghaladják e cikk kereteit. Erről részletes cikkeket itt talál:

Németországban ezenkívül az elbocsátásvédelmi törvény (KSchG) alkalmazandó. Eszerint a hat hónapos vagy annál hosszabb munkaviszonnyal rendelkező munkavállalók általános elbocsátási védelmet élveznek; a főnök már csak törvényes felmondási indokkal bocsáthatja el őket. Ez azonban nem vonatkozik a tíz főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató, úgynevezett kisvállalkozásokra.

Tartsa be a határidőket!

Ha megkapta az elbocsátási értesítést (egyébként csak az aláírt levél számít elbocsátási értesítésnek, az e-mail vagy a főnök szóbeli nyilatkozata nem számít, még a faxmásolat sem), az óra ketyeg: a kézbesítéstől számított három hét áll rendelkezésre. Ez idő alatt úgynevezett elbocsátás elleni védelmi keresetet kell benyújtania a munkaügyi bírósághoz. A legjobb módja ennek a munkajogra szakosodott ügyvéd.

Ha ezt a határidőt elmulasztják, a felmondás hatályossá válik. Ezután már nem lehet vitatkozni az elbocsátás okairól vagy akár a végkielégítésről. A 3 hetes időszak egyébként akkor is érvényes, ha Ön beteg vagy szabadságon van. Az időszak akkor kezdődik, amikor a felmondás az Ön „befolyási körébe” kerül. Ehhez elegendő a postaládájába kerülnie.

Vigyázzon az elbocsátásban szereplő formai hibákra!

Ha a munkáltató elbocsátja alkalmazottjait, az keserű az érintettek számára. Ugyanakkor mindig ellenőrizni kell, hogy nem történt-e formai hiba. Ha igen, az elbocsátás nem jogerős, és megtámadható.

Ezek az elbocsátás leggyakoribb hibái

Tény, hogy még azok is, akik munkajogi pert nyernek, ritkán térnek vissza régi munkahelyükre. Végül is a munkavállaló és a munkáltató közötti kapcsolat nem javul ezáltal. De a munkahely elvesztése általában jobban enyhíthető pénzügyileg ezekkel a vitákkal – magasabb végkielégítés formájában.

Reakció: Mit tehetek, ha elbocsátottak?

Feltételezve, hogy Ön jogilag érvényes elbocsátást kapott, mostantól Önnek is helyesen kell reagálnia – ez pedig szakmailag megfelelő reakciót jelent. Ehhez a következő lépések szükségesek:

1. Kérjen ideiglenes referenciát

Ha érvényes felmondási értesítést kapott, azonnal kérjen vagy kérvényezzen ideiglenes referenciát. Ellenkező esetben csak időt veszít a felmondási idő és a jelentkezési fázis alatt, amelynek már most el kellene kezdődnie.

További előnye, hogy az időközi referencia kötelező érvényű a munkáltatói referenciára nézve – indoklás nélkül nem lehet rosszabb. Ha nem elégedett vele, akkor már most felléphet ellene – és ismét időt takaríthat meg.

2. Folyamodjon munkanélküli segélyért

Aki elbocsátás miatt veszíti el a munkáját, az munkanélküli segélyt igényelhet. Annak érdekében, hogy ez a lehető legzökkenőmentesebben történjen, be kell tartania minden határidőt.

Legkésőbb három nappal a munkáltatói elbocsátás után be kell jelentkeznie a munkaügyi hivatalnál, mint „munkakereső”. Ezt megteheti a 0800/4 55 55 00 országos szolgáltatási számon vagy online a munkaügyi hivatal honlapján keresztül. Mindössze annyit kell tennie, hogy időpontot kér, és személyesen bemegy a papírjaival. Aki túl későn jelenti be a munkanélküliséget, az időszakos zárolást kockáztat.

3. Tisztázza a fennmaradó szabadságot

Elég sok munkavállaló próbálja kivenni a fennmaradó szabadságát, hogy korábban szabadulhasson a munkaszerződéséből és a munkahelyéről. Ennek azonban nem kell így lennie. Még ha el is bocsátották, a főnökének bele kell egyeznie a szabadságkérelmébe. Ellenkező esetben a saját szabadság kivétele akár határidő nélküli elbocsátáshoz is vezethet.

Ha Ön már nem tudja kivenni a fennmaradó szabadságát, a munkáltatónak legalább ki kell fizetnie azt. Lehetőség van arra is, hogy a fel nem használt szabadságot az új munkáltatónak átutalják. Akárhogy is járnak el, ezt mindenképpen most kellene megtárgyalni és tisztázni (objektív módon).

4. Ellenőrizze az elbocsátási megállapodást

Még ha írásban kapja is az elbocsátási értesítést, ne írjon alá semmit saját kezűleg! Nem kell. Még az átvételt sem kell megerősítenie. A nyugtázás elegendő. Néha a főnökök – látszólag nagylelkűen – felmondási vagy egyezségi megállapodást is felajánlanak. Aki azonban aláír egy ilyen szerződést, annak tudnia kell, hogy utána tizenkét hétig nem kap munkanélküli segélyt.

Jogilag az illető maga okozta a munkanélküliséget. Következésképpen ennek a mínusznak tükröződnie kell a végkielégítésben. Ha a munkáltató erre nem reagál, akkor Ön úgynevezett elbocsátás elleni védelmi keresettel is fenyegetőzhet. Ez általában azzal végződik, hogy a munkaügyi bíróságon egyezség születik – de ezzel máris megússza a problémákat a munkaügyi ügynökséggel szemben. És egy ilyen per hiteles felvetése önmagában gyakran megnöveli a végkielégítést.

5. Terhesség vagy fogyatékosság bejelentése

Ha Ön terhes vagy súlyosan fogyatékos, különleges védelemben részesül az elbocsátással szemben. Ha Ön terhes, és a munkáltatója nem tud erről, két héten belül tájékoztatnia kell őt. A terhesség alatti elbocsátás érvénytelen. A fiatal anyákat csak négy hónappal a szülés után lehet elbocsátani. Ez csak akkor lehetséges, ha a munkáltató előzetesen megszerzi az illetékes felügyeleti hatóság hozzájárulását. De ez ritka.

A súlyosan fogyatékos személyek is különleges elbocsátási védelemre tarthatnak igényt. Ez azonban csak akkor érvényes, ha Ön a súlyos fogyatékosságának elismerését még az elbocsátása előtt kérelmezte. Ebben az esetben a munkáltató csak az Integrációs Hivatal előzetes hozzájárulásával bocsáthatja el Önt. Ha a munkáltató nem tud az Ön súlyos fogyatékosságáról, akkor a felmondás kézhezvételét követően, de legkésőbb három héten belül tájékoztatnia kell őt. Még kötelessége is ezt tenni. Ezenkívül az elbocsátás érvénytelenségét az elbocsátás elleni védelem iránti kereset keretében kell megállapítani.

6. Ne vegyünk semmit magunkra

Lélektanilag az elbocsátás gyakran tabutémává válik. Az eredmény: Az ember szégyelli magát, és nagyon gyorsan elveszíti az önbecsülését. Ez minden új jelentkezésnél bezavar. A toborzók megérzik a szégyent, a pályázó alázatoskodóvá változik, és ez nagymértékben csökkenti a piaci értékét. Most az a legfontosabb, hogy új önbizalmat szerezzen, és azonnal kezdjen el aktívan munkát keresni – ideális esetben ezt a motiváció egy bizonyos típusával érheti el (lásd a videót):

Frissítse pályázati dokumentumait, és szükség esetén aktualizálja az interneten található profiljait is. Ha a munkáltató felajánlja, hogy mondjon fel (hogy jobban mutasson az önéletrajzában), akkor ingyenes mintát találhat saját felmondóleveléhez ITT.

Hiba: Hogyan NEM szabad reagálni az elbocsátásra?

Ezt meg lehet érteni: Hosszú évek hűsége és fáradhatatlan szolgálata után egyszerűen csak „megszabadulnak” az embertől. Elbocsátják. Kirúgják. Elküldik. Ez olyan, mint egy nagy pofon. Nem ritka, hogy az elbocsátott munkavállalók szívtelennek és igazságtalanul kezeltnek érzik magukat. Ez aztán frusztrációhoz és érzelmi védekező reakciókhoz vezet. Elég sok alkalmazott ezután olyan őrült és irracionális dolgokat tesz, amelyeket utólag megbán. Az egyszer elkövetett hibákat gyakran nem lehet visszacsinálni. Aztán meg kell birkóznia a következményekkel. Hogy elkerülje az ilyen hibákat, összeállítottunk egy listát azokról a dolgokról, amelyeket jobb, ha nem tesz meg egy elbocsátás után:

Mit kap egy elbocsátás után?

Aki akaratlanul veszíti el állását – azaz elbocsátják – és előtte legalább tizenkét hónapig munkaviszonyban állt, jogosult munkanélküli-járadékra (ALG 1). Az összeg az Ön korábbi fizetésétől (bruttó havi jövedelem), az Ön lakóhelye szerinti szövetségi államtól és az Ön adóosztályától függ. Ha pontosan tudni akarja: Az interneten számos ingyenes munkanélküli-ellátás kalkulátor található. Az alábbi ajánlatok – tapasztalataink szerint – meglehetősen pontosak és naprakészek:

A munkanélküli-ellátás időtartama attól függ, hogy Ön korábban mennyi ideig állt kötelező biztosítási jogviszonyban. Az iránymutatás itt a munkanélkülivé nyilvánítást megelőző öt évre vonatkozik. Ugyanakkor az Ön életkora a jogosultság időpontjában szintén szerepet játszik. Ökölszabály: Minél hosszabb ideig állt kötelező biztosítási kötelezettség alá eső munkaviszonyban, és minél idősebb, annál hosszabb ideig kap munkanélküli-járadékot.

Ez azonban nem érvényes a végtelenségig: egy 40 éves személy, aki 20 év megszakítás nélküli munkaviszonyra tekint vissza, még mindig nem kap 12 hónapnál hosszabb ideig ALG 1-et. Az 50 év alattiak esetében a leghosszabb időtartam 12 hónap (lásd a táblázatot):

Kötelező biztosítás az elmúlt 5 évben (hónapokban)Betöltött életévMaximális jogosultság (hónapokban)
12 hónap6 hónap
16 hónap8 hónap
20 hónap10 hónap
24 hónap12 hónap
30 hónap50.15 hónap
36 hónap55.18 hónap
48 hónap58.24 hónap

[Forrás: Szövetségi Munkaügyi és Szociális Minisztérium]

Csak 50 éves kortól jogosult hosszabb, 15 hónapos munkanélküli segélyre, feltéve, hogy a munkanélkülivé nyilvánítást megelőző öt évben legalább két és fél évig – azaz 30 hónapig – munkaviszonyban állt. A maximálisan kétéves munkanélküli-járadékra való jogosultság 58 éves munkanélküliekre vonatkozik, akik legalább 48 hónapos kötelező biztosítási időt tudnak igazolni. Egyébként sok munkavállaló még mindig azt hiszi, hogy elbocsátás esetén végkielégítésre jogosult. Sajnos ez tévedés. A végkielégítésre nincs törvényes jogosultság.

Az, hogy kap-e, és mindenekelőtt az, hogy mennyi pénzt kap a munkáltatójától az elbocsátás után, nagymértékben Öntől és tárgyalási készségétől függ. Itt megtudhatja, mit kell tudnia a végkielégítésről, és hogyan juthat magasabb összeghez:

Figyelmeztető jelzések: Mit tegyünk, ha elbocsátás fenyeget?

Az elbocsátások ritkán jönnek váratlanul. Ezeket gyakran finom változások előzik meg a főnök viselkedésében, valamint észrevehetőek egyéb figyelmeztető jelek: kevesebbet beszél Önnel, kevésbé vonja be a hosszú távú projektekbe, mint korábban, a feladatokat kollégákra bízza, vagy figyelmen kívül hagyja Önt a szabadság tervezésekor. Emellett szervezeti változások is előfordulhatnak, mint például továbbképzések, ahol már nem veszik Önt figyelembe. Mindezeket a figyelmeztető jeleket komolyan kell vennie, és idejekorán ellenintézkedéseket kell tennie.

Az első lépés az önreflexió és elemzés: Van-e konkrét oka a közelgő elbocsátásnak? Eszébe jutnak olyan hibák vagy magatartásformák, amelyek miatt felkerülhetett az elbocsátási listára?

Mindezekben az esetekben a következő útja a főnökkel való személyes találkozóhoz vezet. Ez nem biztos, hogy kellemes lesz. Az is előfordulhat, hogy a hallgatás falába ütközik. De ha most nem cselekszik, a dolgok nem fognak javulni. Inkább az ellenkezője fog történni, és a kirúgás csak idő kérdése.

Ezt a cikket a német biztosítási ügyvédek írták:

JOGVEDELMI BIZTOSITÁS KALKULÁTOR MAGYARUL

További kérdések esetén szívesen segítünk

Kevin Ressler

biztosítási szakértő
Németországi Biztosítások

Otto Hahn St. 2185435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü