A szülők a gyerekek beteg- és gondozási biztosításának járulékait, mint különleges kiadásokat leírhatják az adóból.

Általában így zajlik a folyamat: munkavállalóként Ön tagja egy törvényes betegbiztosító pénztárnak, mint az AOK, Techniker vagy a Barmer. Ha gyereke születik, a betegbiztosító pénztára automatikusan biztosítja a gyereket is. Ezt nevezzük családi biztosításnak (Familienversicherung). Ha a szülők magán biztosítással rendelkeznek, a gyerek is magán betegbiztosító pénztár tagja lesz.

Mindegy, hogy törvényes vagy magán biztosítás

A beteg- és gondozási biztosítás havi járulékait, mint különleges kiadásokat leírhatja az adójából- a gyereke költségeit is beleértve. Ennek egyetlen feltétele az, ha igényt tart családi pótlékra vagy a gyerek miatti adókedvezményre.

Különböző helyzetfüggő szabályok

Mint ahogy az már az adótörvényben megszokott, a gyerek biztosítási járulékainak adóból való visszaigénylése nem egyszerű feladat. Attól függ ugyanis, hogy ki a biztosított: Ön vagy a gyereke. A következőkben megmutatjuk, hogyan tudja leírni gyerekének biztosítási járulékait az adóból.

  1. Ha Ön a biztosított

Tegyük fel, hogy van egy gyereke, kapja a családi pótlékot, és fizeti a gyereke beteg- és gondozási biztosítását. Ez azt jelenti tehát, hogy Ön a biztosított. Ebben az esetben a gyereke biztosítási járulékait leírhatja az adóból, mint különleges kiadásokat. Az adatokat a „gyerek” (Kind) mellékletben a „Kranken- und Pflegeversicherung” pont alatt adhatja meg.

  1. Ha a gyerek a biztosított

Abban az esetben, ha a gyerek maga fizeti a betegbiztosítást, a járulékokról szóló adatokat az alapbiztosítás kategóriában adhatja meg az adóbevallásában. Ez például akkor érvényes, ha a gyereke  gyakornokként megkeresi a saját pénzét. Ebben az esetben semmilyen szerepet nem játszik az a tény, hogy Ön, mint szülő a járulékokat valóban kifizette vagy nem. Csupán az a fontos, hogy igényt tart családi pótlékra, és a gyereke tartásra jogosult. Egy szó, mint száz: az adóhivatalnak elég annyit tudnia, hogy Ön a gyerekének pénzt és szállást biztosít.

Ilyen esetben arra is van lehetőség, hogy szülő és gyerek felosztják a kifizetett járulékokat, és ki-ki a saját adóbevallásában előtakarékossági ráfordításként leírja azokat az adójából.

Családi pótlék nélkül profitálni

Ha már nem jár Önnek a családi pótlék, akkor sincs minden veszve- profitálhat az adóbevallásnál, ha Ön a biztosított. Ebben az esetben az előtakarékossági ráfordítások (Vorsorgeaufwand) mellékletben jegyezheti be a járulékok összegét, mint különleges kiadásokat. Tegyük fel, hogy nem jár Önnek a családi pótlék, és a gyereke a biztosított.  Ez esetben a gyerekének kifizetett biztosítási járulékokat a megélhetés (Unterhalt) mellékletben, mint költségek(außergewöhnliche Belastung) írhatja le az adóból.

Túl bonyolultnak hangzik? Jöjjön el hozzánk az ERGO biztosítóhoz, és felvilágosítjuk az Önt megillető adózási kedvezményekről, hogy több időt tölthessen gyerekével.

Tipp: Külföldi nyaraláson vett részt, és külföldi betegbiztosítást kötött a gyereke számára? Ha Ön a biztosítás vevője, leírhatja az adójából a következő pont alatt: von mir / uns getragene Beiträge zur Kranken- und Pflegeversicherung des Kindes (ohne Basisabsicherung, z.B. für Wahlleistungen, Zusatzversicherung) (a gyerek számára általam/általunk fizetett beteg- gondozási biztosítási járulékok- alapbiztosítás nélkül, pl. választási szolgáltatások, további biztosítás esetén). Ha a gyerek a biztosítás vevője, neki kell ezt a pontot kitöltenie.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü