Így szabályoz a törvényhozó…

Kevin Ressler (ERGO Biztosítási Szakértö) informál jogról és törvényekről:

Kivonat a Szövetségi Biztosítási Törvény (VVG) rendelkezéseiből

§ 37 VVG Fizetési késedelem az első biztosítási díj esetén

  1. Ha az egyszeri vagy első befizetési díj nem kerül befizetésre időben*,akkor a biztosító jogosult, ameddig a fizetés meg nem történik, elállni a szerződéstől kivéve, ha a biztosított nem pótolja azt.

*   Az időben való befizetés jelentése: a biztosítási kötvény kézhezvételét követő két héten belül. Megjegyzés:

Biztosítási szerződése keretében megegyezés született a megterhelési beszedési eljárás lehetőségéről. A következmények VVG § 37 értelmében csak akkor lépnek életbe, ha a biztosítási díj nem terhelhető rá a számlára, valamint a biztosítottnak ezt pótolnia kell.

§ 38 VVG Fizetési késedelem a biztosítási további díja esetén

  1. Ha a biztosítás további díja nem kerül befizetésre időben, akkor a biztosító írásos formában határidőt szabhat a biztosított részére és annak költségére, amely határidőnek legalább két hetesnek kell lennie. A rendelkezés csak akkor érvényes, ha a biztosító a hátralékos díjakat, kamatokat és költségeket egyesével, számszerűleg kifejezte, valamint tájékoztatást nyújt a jogkövetkezményekről, melyek a 2. és 3. Bekezdésben foglaltak szerint fizetési határidővel rendelkeznek; összevont szerződések esetében az egyes mennyiségeket külön kell megadni.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü