Törvényes betegsegélyző pénztár: az Önök kérdései, a mi válaszaink

Tíz németből kilencen rendelkeznek kötelező betegsegélyző pénztár biztosítással. E biztosítási szolgáltatás többségét törvény írja elő. Azonban a hozzájárulások, a szolgáltatások és az extrák tekintetében különbségek vannak az egyes betegsegélyző pénztárok között. A kérdésekre válaszolunk a FAQ-ban. Ezenkívül megmagyarázzuk, mikor válthat pénztárat, hogyan tudja törvényesen önálló vállalkozóként bebiztosítani magát, és hogyan működik a nyugdíjasok egészségbiztosítása.

A törvényes egészségbiztosítás előnyei

Milyen szolgáltatásokat fizetnek a kötelező betegsegélyző alapok?

A betegsegélyző pénztároknak meg kell fizetniük a szükséges és törvényileg előírt kezelést, gyógyszert és az egyéb szolgáltatásokat, amelyeket a betegsegélyző pénztár katalógusa meghatároz. Ezt a németországi Polgári Törvénykönyv (Sozialgesetzbuch) V. sorolja fel. Az itt meghatározott szolgáltatások az összes betegsegélyző szolgáltatás mintegy 95 százalékát teszik ki.

Akkor miben különböznek a pénztárak?

Az egészségbiztosítási pénztárak kiegészítő szolgáltatásokat is kínálhatnak, mint például hozzájárulások osteopathia kezeléshez vagy a professzionális fogtisztításhoz.

Biztosítottak-e a gyermekeim velem együtt?

A gyermekeket alapvetően 18 éves kor befejeztéig biztosítják ingyenesen.

Milyen lehetőségeim vannak akkor, ha az egészségbiztosító megtagadja az előírt gyógymódok vagy gyógyszerek kifizetését?

Amint az elutasításra sor kerül, általában négy hét áll rendelkezésére a fellebbezésre. A különleges törvényes egészségbiztosítás azt mutatja, mennyire sikeres

A pénztár változtatása

Mikor módosíthatom a betegsegélyző pénztáramat?

Általában 18 hónapig van lekötve az adott egészségbiztosításhoz. A felmondási határidő a betegsegélyző pénztárnál két hónapig tart a hónap végéig. Ha az Ön egészségbiztosítója növeli a kiegészítő hozzájárulást, akkor különleges felmondási joggal rendelkezik.

Mire kell figyelnem, ha egy másik betegsegélyző pénztárra szeretnék váltani?

A törvényes egészségbiztosítási pénztárak egészségügyi szolgáltatása körülbelül 95%-ban ugyanaz. Ha azonban bizonyos kiegészítő szolgáltatásokat keres, akkor válassza ki az új kötelező betegsegélyző pénztárakat.

Elutasíthat-e engem egy betegsegélyző pénztár?

Az Ön államában nyitott törvényes egészségbiztosítási pénztárak egyik sem utasíthatja el Önt – még akkor sem, ha beteg vagy idősebb. Önnek nem kell aggódnia amiatt, hogy egy olcsóbb pénztárban rosszabbak az ellátások. Az ellátások mintegy 95%-a minden egészségbiztosító esetében azonos.

Hogyan számítják ki a pénzbeli hozzájárulásokat

Önálló vállalkozó vagyok és önkéntesen biztosított. Hogyan számolják a törvényes egészségbiztosításhoz való hozzájárulásomat?

A főállásban önállóan foglalkoztatottaknak van egy minimális hozzájárulási alapja van, jelenleg körülbelül 2 231 euró. Ez azt jelenti, hogy ha a havi jövedelme alacsonyabb, akkor az alap a számítást úgy végzi, mintha 2 178,75 eurót keresne. Ha ez magasabb, akkor természetesen a megfelelő magasabb hozzájárulást számolják ki. Kivételek vonatkoznak az induló vállalkozókra. Ez esetben a kivetés alapja 1487,50 EUR. Minden jövedelmet hozzáadnak a járulékok kiszámításánál, azaz nemcsak az önfoglalkoztatás jövedelmeit, hanem a bérleti díjakat és a tőkejövedelmet is.

Mi a különbség a hozzájárulási határ és a biztosítási kötelező határ között?

A hozzájárulási határ olyan számítási nagyság, amely alapján kiszámítják a kötelező egészségbiztosítási járulékok maximális összegét. 2017-ben, a referenciaérték a régi, valamint az új szövetségi tartományokban 4 350 euró havonta. A biztosítási kötelező határ megmutatja, mennyi hozzájárulásig kell valaki kötelezően biztosított maradjon a törvényes egészségügyi biztosításban. 2017-ben a referenciaérték 4800 euró. Ha a havi jövedelme meghaladja ezt a biztosítási kötelező határt, akkor lehetősége van egy magán egészségbiztosításra váltani.

Mi van akkor, ha nyugdíjat kapok az ellátási hozzájárulásokból és a foglalkoztatói nyugdíjból?

Ebben az esetben meg kell fizetnie a teljes járulékot az egészségügyi és a gondozási biztosításnak.

A nyugdíjasok egészségbiztosítása

Nyugdíjasként hogyan részesülök a törvényes egészségbiztosításban?

A KVdR (Krankenversicherung der Rentner) a nyugdíjasok egészségbiztosítása Németországban, amelyet a törvényes egészségbiztosítási pénztárak fedeznek. A kötelező biztosítás feltételei pontosan meg vannak határozva. A biztosított köteles kötelező egészségbiztosítási vagy családi biztosítási tagnak lennie legalább a munkája második felének kilenctizedében. Nem számít, hogy önkéntesen vagy kötelezően biztosított-e. Ha nem tud eleget tenni a követelményeknek, Ön önkéntesen biztosított a KVdR-ben.

A KVdR is részt vesz az egészségbiztosításomban?

Igen, a KVdR fedezi az általános hozzájárulási arány felét, azaz 7,3 százalékot. A nyugdíjas fizeti a kiegészítő hozzájárulást.

Külföldi kezelések

Fizeti-e a törvényes betegsegélyző pénztár az európai kezeléseket, vagy szükségem van-e külföldi egészségbiztosításra?

Valójában a törvényes egészségbiztosító vállalja a járóbeteg- és a kórházi kezelés költségeit Európában. Mindenesetre ne felejtse el egészségkártyáját nyaraláskor magával vinni. Mindazonáltal: Ha külföldre utazik el, akkor szüksége van egy külföldi utazási egészségbiztosításra is.

Ki fizet, ha baleset vagy súlyos betegség esetén Németországba való visszaszállításra van szükségem?

A törvényes egészségbiztosítási alap elvben soha nem elég a betegek Németországba való visszaszállítására. Még Európában sem. Külföldi egészségbiztosítás nélkül Önnek több ezer eurót fizetnie ebben az esetben. Az utazás megkezdése előtt azonban még a magánbiztosítókat is meg kell kérdezni, hogy fedezik-e ezeket a költségeket (pl.

Milyen esetekben fizet a törvényes egészségbiztosítási pénztár a krónikus külföldi kezelésért?

Ha Európában utazik, akkor nem kell aggódnia, mert törvényes biztosítottként a kezelési költségeket az egészségbiztosításon keresztül rendezheti. A betegsegélyző pénztárak azt fizetik, amit fizetnének Németországban is. Ezenfelül mindent Önnek kell fizetnie. Európán kívül az egészségbiztosító nem lép be a költségekbe. Azonban a krónikus betegek ennek ellenére utazhatnak világszerte, de az utazást megelőzően meg kell beszélniük a betegsegélyző pénztárral, mert évente 6 hétig a pénztár fizeti a krónikus betegek kezelését világszerte. A költségeket azonban nem fedezi automatikusan a betegsegélyző pénztár.

Hol tudok információt kapni, amikor átmenetileg külföldön dolgozom vagy élek?

Először feltétlenül tájékoztatnia kell a betegsegélyző pénztárát erről a tényről. További információkért kérjük, forduljon:

A Német Egészségbiztosítási Szövetséghez (Deutschen Verbindungsstelle Krankenversicherung Ausland – DVKA).

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü