A biztosítási kárról mindig haladéktalanul értesíteni kell a gépjármű-biztosítót – általában legkésőbb egy hét után. A baleset bejelentését írásban kell rögzíteni. Hasznosak a balesetről készült képek és egy vázlat is.
A felelősségi követelések a felelősségbiztosítással szemben fennálló követelések. Ha Casco-biztosítással rendelkezik, akkor kár esetén a kártérítést a saját gépjármű-biztosítójánál kell benyújtani.

Ha gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkezik, akkor kár esetén az elkövetőnek alapvetően be kell nyújtania a baleseti jelentést a gépjármű-felelősségbiztosítónál.

Gépjármű-felelősségbiztosítás: a kárt elkövető kötelezett

A sérült félnek nem kell ténylegesen bejelentenie a balesetet, mert a sérült személy járműbiztosítója általában az értesítés után kapcsolatba lép a sérült féllel.
Ennek ellenére igényeit közvetlenül az illetékes gépjármű-biztosítónál is regisztrálnia kell, feltéve, hogy a baleset résztvevői adatokat cseréltek (név, cím, a gépjármű-felelősségbiztosítási társaság neve). A legegyszerűbb mindezt az internet segítségével megtenni.
Ha csak a balesetben résztvevő másik fél rendszáma ismert, akkor az érintett gépjármű-biztosítót a gépjármű-biztosító központ felhívása segítségével lehet meghatározni.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü