Ezekkel a tippekkel kényelmesen adhatod el használt autódat.

A legfontosabbak röviden

Így járj el!

Ha eladásra akarod kínálni használt autódat, a következőkből választhatsz: Vagy magad intézel mindent az apróhirdetéstől kezdve a próbaútig több érdeklődővel. Vagy felkínálod a kocsit egy profi felvásárlónak. A szokásos autókereskedők mellett egyre több az olyan online kereskedő is, akik használt autók felvásárlására specializálódtak.

1

Hogyan működnek a használtautó-portálok?

A legtöbb online kereskedő közvetítőként működik az állandó kereskedők felé, csak ritkán veszik meg maguk a járműveket. Ám mindegyikükre egyformán érvényes: A felhasználó beregisztrálja magát és autóját egy weboldalon. Megadja a jármű pontos adatait és fotókat is tölt fel.  Ezt követően némely portálnál kap egy első árat vagy ártartományt.  Ezek azonban még nem teljesen mérvadók.

Majd a portál eladásra kínálja a járművet egy kereskedői körnek. Ők mindig megnevezik az árat, melyet hajlandóak kifizetni az autóért.  Egyes portálok esetében a kereskedők csupán az adatok és a képek alapján mondanak árat.  Míg mások nagyobb városokban partnerhálózattal rendelkeznek. Ha egy partner érdeklődik a kocsi iránt, időpontot kell egyeztetnetek, hogy műhelyében véleményezhesse azt.

Ha árajánlatot kapsz, te dönthetsz arról, hogy melyiket választod és kivel kötsz adásvételi szerződést.  A kereskedő elviszi tőled a kocsit és kijelenti.

Tapasztalatok kereskedői portálokkal

Elméletünk a következő. A Finanztip korábban két kocsit kínált eladásra tesztcéllal különböző portálokon.  Egyes, akkoriban megvizsgált kereskedők már nincsenek a piacon. Helyettük jöttek újak. Ismert márkák például a Carsale24, az Easyautosale vagy a wirkaufendeinauto.de. Ám időközben a két nagy kereskedői platform, az Autoscout24 és a mobile.de is kínál úgynevezett közvetlen felvásárlást.

Az akkori vizsgálati tapasztalataink közepesek.  Néhány portál gyorsan állt elő ésszerű árajánlattal és barátságosan kezelte az ügyfelet. Mások ezzel szemben egyáltalán nem reagáltak az ügyfél hirdetésére.  Míg megint másoknál a megnevezett ártartomány és a tényleges vételár között óriási árrés tátongott.  Egy szolgáltató még meg is szorongatta a Finanztip próbaügyfelét, hogy adja le autóját egy nagyon alacsony áron.

A megnevezett árak szolgáltatónkként különböztek, jelentős eltérésekkel. Egyes portáloknál a tényleges vételár sokkal alacsonyabb volt az ártartománynál, melyet az adatok megadását követően nevezetek meg a weboldalon.  Így csalogatják a potenciális vevőket.

Ha el szeretnéd adni autódat, akkor a hálózaton belüli profi felvásárlóktól érdemes mindig több árajánlatot is kérned.  Ne mondj igent az első ajánlatra, hanem várd ki a határidő végét! Ezenkívül arra is figyelj, hogy adott esetben sztornódíjat is fizetned kell, amennyiben nem mész bele az eladásba!

Miit tanácsolunk, ha magánúton adnád el a kocsidat?

Amennyiben magad veszed a fáradságot kocsid eladására, akkor jóval magasabb árra van esélyed. Hiszen nem áll köztetek olyan kereskedő, aki keresni szeretne az eladáson.  Hogy valójában többet tudsz-e kihozni belőle a végén, az a te tárgyalási készségeden múlik.

A DAT Deutsche Automobil Treuhand GmbH, vagy az ADAC által kínált díjmentes online árbecslés jó támpontot ad autód értékét illetően.  Ugyanakkor ezek nem veszik figyelembe kocsid tényleges állapotát.  Első benyomást kaphatsz olyan portálokon, mint az Autouncle, Autoscout24, Ebay vagy a  mobile.de arról, hogy jelenleg mennyit kérnek hasonló kocsikért.

Ha pontosan tudni szeretnéd az árat, akkor némi pénzt is bele kell fektetned. Vizsgaállomások és egyesületek, mint az ADAC, a TÜV vagy a Dekra átnézik és felértékelik a használt autókat.  Egy általuk kiállított tanúsítvánnyal jó hivatkozási alapot kaphatsz a tárgyalásokra.  És a vásárló számára is további biztonságot nyújt egy ilyen megerősítő tanúsítvány.

Hogyan járj el magánúton való eladáskor?

Amikor egy érdeklődő próbaútra jön, kérd meg arra, hogy mutassa be jogosítványát! Ésszerű továbbá előzetesen rákérdezni gépjármű biztosítódnál arra, hogy az érdeklődőnek van-e biztosítása. Ha szeretnéd, egy szerződést is készíthetsz arról, hogy az érdeklődő köteles felelni a próbaútból eredő esetleges károkért vagy a gépjármű-biztosítása önrészével vagy visszasorolásával kell jótállnia értük.

Ne hagyd, hogy a lehetséges vevő egyedül vezessen, inkább kísérd el a próbaútra! A tulajdonosi okiratként szolgáló forgalmi engedélyt az út alatt ne a kesztyűtartóban tartsd!

A hirdetésben és a későbbi tárgyalások során a privát eladóknak is őszintén meg kell adniuk a hibákat! Ha tehát hibákat hallgattál el vagy tudatosan megtévesztetted a vevőt, akkor te felelsz a hiányosságokért. Erről többet is megtudhatsz Felelősségvállalás használt autó vásárlásakor című tanácsadónkból.

Egyébként megszokott, hogy a privát eladók kizárják a szerződésből a törvényileg szabályozott felelősségvállalás lehetőségét.

Az a szokás, hogy a vevő jelenti ki az autót az illetékes hivatalnál. Addig azonban előző tulajdonosként te fizeted az adókat és a lehetséges büntetéseket. Ha ezt meg akarod spórolni magadnak, akkor a legjobb, ha magad jelented ki az autót az eladást megelőzően. Ilyenkor a vevőnek ideiglenes rendszámra vagy azonosítóra van szüksége az elszállításhoz.

Egyébként eladóként legalább a szerződésben meg kell adnod egy határidőt, ameddig a vevőnek kötelessége átíratni a kocsit.  Azonban minden esetben jelentened kell az eladást a hivatalnál és a gépjármű-biztosítónál! A Kijelentéssel megszűnik a gépjármű-biztosítás is.

Csak akkor add át a jármű papírjait, ha megkaptad a pénzt! A legjobb készpénzben.

Mit kell tudnod a külföldre való járműeladásról?

Régebbi vagy roncs autókat, melyeket belföldön senki nem vesz át, néha külföldön értékesítenek. Jelenleg sok régebbi dízeles autónak találnak tulajdonost külföldön. EU-n belüli értékesítéskor a privát eladóknak általában nem kell ÁFÁT fizetniük.

Csupán olyan autókra kell ÁFÁT fizetned, melyek hat hónapnál nem régebbiek vagy 6.000 kilométernél kevesebbet futottak.  Ezt azonban visszakapod az adóhivataltól.

Külföldre való eladáskor mindenképpen te jelentsd ki az autót, hiszen ez csak Németországban lehetséges.  Érdemes továbbá a vevő igazolványát lefénymásolni. EU-n kívüli értékesítéskor az adott állam előírásai érvényesek.

Listázva:

Az autóeladás listája:

Vevőt találni három lépésben

Akkor is, ha a privát értékesítés bonyolultabb, mint egy autókereskedőnek eladni: Legtöbbször több pénzt kereshetsz rajta.  Némi tárgyalási készséggel és megfelelő stratégiával jó áron el tudod adni saját autódat. 

  Árak keresése

• Online portálokon

• Az ADAC használt autó árai között/ az „Auto Motor Sport“ magazinban

• A DAT vagy Schwacke árbecslőivel

• A Dekra, TÜV,… árbecslőivel

  Az autó formába hozása

• külső és belső takarítással

• a kisebb szépséghibák kijavításával

  Apróhirdetések közzététele

• online portálokon

• újságokban/hirdetési újságokban

• szakfórumokon

  Egy jó hirdetés tartalmazza….

• …sok fotó

• …a felszereltség és technológia részletes leírását

• …a jármű állapotát és lehetséges hibáit

  A próbaút során

• megbizonyosodni arról, hogy a vevőnek van biztosítása

• a szerződésben rögzíteni, hogy az érdeklődő biztosításával felel a károkért és a felmerülő többletköltségekért

• ellenőrizni az érdeklődő jogosítványát

• elkísérni az érdeklődőt

• a forgalmi engedélyt nem a járműben hagyni!

  A tárgyalásokhoz

• meghatározni egy minimum árat

• ne hagyd, hogy nyomást gyakoroljanak rád!

  A szerződéskor

• felhasználni a Finanztip mintaszerződését és hiánytalanul kitölteni azt

• kizárni a törvényi felelősségvállalást

• a vételárat készpénzben, azonnal kérni

• a dokumentumokat átadni (forgalmi engedély, minden kulcs, szervizfüzet, hitelesítési okirat)

  A jármű kijelentése

• lehetőleg önállóan, amúgy határidőt szabni rá!

• Az eladást jelenteni a hatóságnak és a biztosítódnak!
Tovabbi Információ

Kevin Ressler
biztosítási szakértő

Otto-Hahn-Str. 21
85435 Erding
Germany

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225

eMail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü